Jouluvaellus Pähkinänkuoressa

RINTANENÄN JOULUVAELLUS 2016

PAIKKA: Kohtamäen tila, broileritila, Vanha Lapuantie 223, PERNAA, KAUHAVA

AIKA: klo 14-20 (Pimeän aikaan)

JÄRJESTÄJÄ: Kauhavan Alakylän kyläyhdistys ry.

PÄÄSYMAKSU: 3 eur / henkilö. Maksutta alle kävelyikäiset.

KULJETUS: non-stop kuljetus Pernaan koululta

JOULUTORI: Myynnissä joulumuorien joulupuuroa, puffetti, makkaraa, lihapiirakoita, kahvia, lämmintä mehua, makeisia, joululeivonnaisia. Joulukujalla markkinat, jossa myynnissä kaikenmoista jouluun liittyvää.

JOULUVAELLUKSEN PITUUS: Kohtamäen tilalta lähtee n. 1,2 km mittainen reitti. Vaellus ei ole esteetön. Jos pysäköi auton Pernaan koulun pihaan ja lenkkeilee sieltä Vanhaa Lapuantietä Lapuan suuntaan n. 2 km, saat reitin mitaksi n. 5,5 km.

JOULUVAELLUKSEN MERKKAUS: Reitti on merkattu sini-keltaisin nauhoin ja lyhdyissä palavin kynttilöin.

PUKEUTUMINEN: Säänmukainen jouluinen pukeutuminen, tonttulakki, lämpöiset villasukat ja kumpparit jalkaan.

VARUSTELU: Ota mukaan taskulamppu tai otsavalo. Nyt on tarkoitus saada jouluinen liikkuva valomeri aikaan… ja valoa pimeään vuoden aikaan omatoimisesti;)

PYSÄKÖINTI: Pysäköinnin ohjaajat opastavat pysäköinnissä paikan päällä.

RASTIT: Vaellusreitillä on 14 erilaista rastia.

1.       Valokuvausrasti  (=voit kuvauttaa korvausta vastaan jouluisessa miljöössä lapsesi joulukorttia varten.)

2.       Joulukuusirasti (=jouluvaloin valaistu joulukuusi lähettää jouluvaellukselle ja toivottaa tervetuloa takaisin tapahtuman Joulutorille

3.       Jouluposti (=Joulupostin tiskille voit jättää joulupukille tarkoitetun joulutoivelistan nimelläsi varustettuna. Joulupukki perehtyy toiveisiisi kirjeen saatuaan)

4.       Heijastinrasti (=Saat mukaasi heijastimen, joka muistuttaa pimeällä vuoden ajalla hyvästä näkymisestä)

5.       Historiarasti (=Palataan ajassa vuoteen 1830. Voit nähdä Rintanenän torpparin saunan kivijalan, joka on aivan reitin varrella. Aitan ja torpan kivijalat löytyvät rinteestä alempaa)

6.       Tiedustelutontun rasti (=Kirjaa nimesi tiedustelutontun listalle, ja tunnusta käytöksesi Oletko ollut kiltti vai tuma vai jotakin siltä väliltä?)

7.       Jäbä-poron rasti. (=Tasatunnein lapset voivat antaa Jäkälälle, tuttavallisemmin Jäbälle jäkälää, jotta poro on tankattu joulukuljetuksia varten. Kyllä: rastilla on oikea poro!)

8.       Rintanenän laavun rasti (=Rastilla on nähtävissä jouluseimi, aikataulutettu ohjelma, paikan päällä nuotio, ja runsaasti penkkejä istumista varten)

9.       Joulukellon soitto (=Jokainen voi vuorollaan soittaa Joulukelloa, jotta Joulukellon ääni kantautuu yli Ison Saarimaanmäen)

10.   Köysitontun rasti (=Köysitonttu on kuullut maastossa olevasta tömpäreestä ja rientää paikalle apuvälineensä kera. Jos siis epäröit tiukkaa nousua Tonttulan tarkkailuasemalle, niin nappaa köydestä kiinni ja olet alta aikayksikön mäen päällä.)

11.   Tonttulan näkötornin tarkkailijatontun rasti. (Tarkkailijatonttu on arka luonteeltaan ja haluaa yläilmoista silmäillä, kun jouluväki saapuu Rintanenään. Tonttu valottaa tornista reittiäsi ja saattaa kannustaa reippailuun)

12.   Näkötornin rastilla voit korvausta vastaan hankkia nurmolaisen banaanin, jota myös makkaraksi kutsutaan ja grillata sen nuotiolla semiksi, mediumiksi, kypsäksi, koppuraksi? Näkötornilla myynnissä myös juotavaa.

13.   Pitkospuurasti (=Isoa Saarimaanmäkeä alaspäin tullessa saat harjoittaa tasapainoasi suorittamalla pitkospuurastin onnistuneesti. Tsemppiä! Hyvin se menee!)

14.   Joulupukin rasti. (=Tapahtumamme vieraileva tähti on tietenkin JOULUPUKKI. Joulupukilla on nyt aikaa koko tapahtuman ajan jutella lasten kanssa ja jakaa karkkeja. Nyt ei ole kiirus, voit istahtaa pukin seuraan, sillä pukki odottelee iltaan saakka Jäbän tankkausta ja rekeen pakattavia toivelistoja)

RATAMESTARIN LAUSUNTO: Jouluvaellus on yksipäiväinen iltapäivän valaistuksessa tai illan pimetessä otsavalon tai taskulampun kera vaellettava reitti. Alkumatkan polkuverkosto on selkeä ja hyväkulkuinen. Karttaan merkitylle Rintanenän laavun viereiselle pellolle on lupa mennä. Ison Saarimaanmäen hyvä maasto tarjoaa polkuja, metsänhakkuun rajoja ja selkeitä rastipisteitä mm. laavu, näkötorni, iso kivi jne. Maastopohja on melko kovaa, joskin säästä riippuen mäen alaosan suokohdat saattavat olla märkiä. Maasto on avokalliomäkien rikkomaa perinteistä etelä-pohjalaismaastoa, jossa kulkukelpoisuus merkatulla reitillä on hyvä. Alueella on hakattu metsää hiljattain, joten metsäkoneiden leveät jäljet tuovat maastoon helppokulkuisia siirtymäreittejä.

TAPAHTUMAN TUOTTO:  Käytetään Pernaan liikuntasalin remontoimiseen Alakylän kyläareenaksi.