RINTANENÄN JOULUVAELLUS 2017

PAIKKA: Kohtamäen tila, broileritila, Vanha Lapuantie 223, PERNAA, KAUHAVA
AIKA: klo 14-18
JÄRJESTÄJÄ: Kauhavan Alakylän kyläyhdistys ry.
PÄÄSYMAKSU: 3 eur / henkilö. Maksutta alle kävelyikäiset.
KULJETUS: non-stop bussikuljetus Pernaan koululta
JOULUTORI: Myynnissä joulumuorien joulupuuroa, puffetti, makkaraa, kahvia, pullaa, lämmintä mehua, makeisia, joululeivonnaisia. Joulukujalle on mahdollista hankkia markkinapaikka, jossa myynnissä on kaikenmoista jouluun liittyvää.
JOULUVAELLUKSEN PITUUS: Kohtamäen tilalta lähtee n. 1,2 km mittainen reitti. Vaellus ei ole esteetön. Jos pysäköi auton Pernaan koulun pihaan ja lenkkeilee sieltä Vanhaa Lapuantietä Lapuan suuntaan n. 2 km, saat reitin mitaksi n. 5,5 km.
JOULUVAELLUKSEN MERKKAUS: Reitti on merkattu sini-keltaisin nauhoin ja lyhdyissä palavin kynttilöin.
PUKEUTUMINEN: Säänmukainen jouluinen pukeutuminen, tonttulakki, lämpöiset villasukat ja keliin sopivat jalkineet jalkaan.
VARUSTELU: Ota mukaan taskulamppu tai otsavalo. Nyt on tarkoitus saada jouluinen liikkuva valomeri aikaan… ja valoa pimeään vuoden aikaan omatoimisesti;)
PYSÄKÖINTI: Pysäköinnin ohjaajat opastavat pysäköinnissä paikan päällä.
RASTIT: Vaellusreitillä on 14 erilaista rastia.
1. Traktoritontun rasti (=voit huristella korvausta vastaan Traktoritontun kanssa, tarjolla vauhtiviivat punaposkiin, kaasuttelua, kurvailuja jne. Pisteellä on valakia ja myyntipiste, jossa voi hankkia makkaraa, mehua, kahvia…)
2. Rekikoiran jouluhali –rasti (=paikalla on ihanat rekikoirat, jotka tuntevat vauhdikkaan reitin Korvatunturille. Tule halimaan ja pusunkin voit saada;)
3. Joulukuusirasti (=jouluvaloin valaistu joulukuusi lähettää jouluvaellukselle, näkyy jo kaukaa Saarimaanmäen päältä ja toivottaa tervetuloa takaisin tapahtuman Joulutorille. Joulukuusi-rastilla on koululaisten Valoshow –ohjelmaa.
4. Jouluposti (=Joulupostin tiskille voit jättää joulupukille tarkoitetun joulutoivelistan nimelläsi varustettuna. Voit myös rustata kirjeen paikan päällä ja miettiä toiveita. Joulupukki perehtyy toiveisiisi kirjeen saatuaan)
5. Heijastinrasti (=Saat mukaasi heijastimen, joka muistuttaa pimeällä vuoden ajalla hyvästä näkymisestä. Heijastinkuuset näyttävät pimeällä taskulampuin valaistuna upeilta. Rastin kupeessa on valakia, jossa lämmitellä.)
6. Historiarasti (=Palataan ajassa vuoteen 1830. Voit nähdä Rintanenän torpparin saunan kivijalan, joka on aivan reitin varrella. Aitan ja torpan kivijalat löytyvät rinteestä alempaa.)
7. Tiedustelutontun rasti (=Ketäs meitä onkaan liikenteessä? Kirjaa nimesi tiedustelutontun listalle, ja tunnustaa käytöksesi
a. Olen ollut varsin kiltti
b. Olen ollut kiltti
c. Olen ollut fifty/sixty kiltti
d. En ole ollut kovin kiltti
e. Olen ollut tuhma!
8. Jäbä-poron rasti. )=Lapset voivat antaa Jäkälälle, tuttavallisemmin Jäbä-porolle jäkälää, jotta poro on tankattu joulukuljetuksia varten. Kyllä: rastilla on oikea poro!)
9. Rintanenän laavun rasti (=Rastilla on nähtävissä jouluseimi, aikataulutettu ohjelma, paikan päällä nuotio, ja runsaasti penkkejä istumista varten. Klo 17 Kauhavan seurakunta: Kauneimpia joululauluja ja jouluinen hetki luonnon keskellä.)
10. Joulukellon soitto (=Jokainen voi vuorollaan soittaa Joulukelloa, jotta Joulukellon ääni kantautuu yli Ison Saarimaanmäen)
11. Köysitontun rasti (=Köysitonttu on kuullut maastossa olevasta tömpäreestä ja rientää paikalle apuvälineensä kera. Jos siis epäröit tiukkaa nousua Tonttulan tarkkailuasemalle, niin nappaa köydestä kiinni ja olet alta aikayksikön mäen päällä.)
12. Tonttulan näkötornin tarkkailijatontun rasti. (Tarkkailijatonttu on arka luonteeltaan ja haluaa yläilmoista silmäillä, kun jouluväki saapuu Rintanenään. Tonttu valottaa tornista reittiäsi ja saattaa kannustaa reippailuun!)
13. Näkötornin rastilla voit korvausta vastaan hankkia nurmolaisen banaanin, jota myös makkaraksi kutsutaan ja grillata sen nuotiolla semiksi, mediumiksi, kypsäksi, koppuraksi? Näkötornilla on myynnissä myös juotavaa.
14. Pitkospuurasti (=Isoa Saarimaanmäkeä alaspäin tullessa saat harjoittaa tasapainoasi suorittamalla pitkospuurastin onnistuneesti. Tsemppiä! Hyvin se menee!)
15. Ekotontun rasti. (=Ekotonttu on tuumaillut Rintanenän maaston puita ja maastoa ja kyselee sinulta luontoon liittyvää tietoutta;) Rastilla on valakia, saa lämmitellä nuotion valossa!

Tapahtumamme vieraileva tähti on tietenkin JOULUPUKKI. Joulupukilla on nyt aikaa koko tapahtuman ajan jutella lasten kanssa. Nyt ei ole kiirus, voit istahtaa pukin seuraan, sillä pukki odottelee iltaan saakka Jäbän tankkausta, jarruttelee rekikoirien menohaluja ja rekeen pakattavia toivelistoja)
RATAMESTARIN LAUSUNTO: Jouluvaellus on yksipäiväinen iltapäivän valaistuksessa tai illan pimetessä otsavalon tai taskulampun kera vaellettava reitti. Alkumatkan polkuverkosto on selkeä ja hyväkulkuinen. Karttaan merkitylle Rintanenän laavun viereiselle pellolle on lupa mennä. Ison Saarimaanmäen hyvä maasto tarjoaa polkuja, metsänhakkuun rajoja ja selkeitä rastipisteitä mm. laavu, näkötorni, iso kivi jne. Maastopohja on melko kovaa, joskin säästä riippuen mäen alaosan suokohdat saattavat olla märkiä. Maasto on avokalliomäkien rikkomaa perinteistä etelä-pohjalaismaastoa, jossa kulkukelpoisuus merkatulla reitillä on hyvä. Alueella on hakattu metsää hiljattain, joten metsäkoneiden leveät jäljet tuovat maastoon helppokulkuisia siirtymäreittejä.
TAPAHTUMAN TUOTTO:  Käytetään Pernaan koulun liikuntasalin remontoimiseen Alakylän kyläareenaksi.