Lapsissa maaseudun voima

Kauhavalla Pernaan kyläkoululla järjestettiin sunnuntaina 28.9. Lasten Maatalousnäyttely, joka oli elämysten päivä koko perheelle. Haasteellisesta säästä huolimatta näyttely houkutteli paikalle yli 1000 näyttelyvierasta. Voidaan todistetusti sanoa, että sivukylillä on elämää.

Tapahtuman tavoitteena oli kerätä varoja lasten ja nuorten toimintaan ja samalla tarjota elämysten päivä maaseudun ihmeiden äärellä. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Alakylän Kyläyhdistys ja Nuorisokuoro Diskantti.

Eläimellistä menoa
Eläinosastolla oli mahdollisuus tutustua lukuisiin kotieläimiin. Järjestäjät totesivatkin, että kotieläintilojen harventuessa on iso joukko maanviljelijöiden lapsia, joilla ei välttämättä ole kokemusta kotieläimistä. Lasten ihmettelevät ilmeet eläinkarsinoiden äärellä osoittivat tällaiselle tapahtumalle olleen tilausta myös maaseudulla. Eläimiä ei tarvinnut ainoastaan katsella aitojen takaa vaan lapset saivat kokeilla ihan oikeasti mm. talutusratsastusta ponilla.

Tapahtuman elämyksellisyys ja toiminnallisuus oli onnistunut kokonaisuus. Näyttelyvierailta kuului ihastuneita kommentteja, että ”Meirän piti tulla vaan käymään, mutta täällähän ollaan koko päivä!”. Tarjolla oli mm. kyydityksiä traktorin peräkärryillä ja miehistönkuljetusvaunulla, polkutraktorirataa, lasten temppurata, ongintaa ja yhteislaulua.

Retkikohde antoi perspektiiviä
Erityisesti vanhemman väen mieleen oli näyttelyn retkikohteena oleva Irma ja Esko Ristaniemen tila. Maatalouden toiminnan päätyttyä Esko ja Irma ovat koonneet mittavan kokoelman vanhoja työkaluja ja 1900-luvun alusta olevia hevosvetoisia maataloustyökoneita. Vanhasta rehusiilosta he ovat rakentaneet ihastuttavan kesäkammarin ja siilon katolle näköalatasanteen. Retkikohde antoi mielenkiintoisen perspektiivin maatalouden hurjaan muutokseen, kun itse näyttelyssä tutustuttiin puolestaan maatalouden uuteen konekantaan.

Koneareenalla työnäytöksiä
Koko Pernaan koulun pesäpallokenttä muuttui Koneareenaksi ja Metsäosastoksi, kun alakyläläisten maanviljelijöiden konekantaa esiteltiin. Koneareenalla oli kattava valikoima maatalouden koneita viljelyprosessin kaikista vaiheista aina kylvökoneesta puimuriin. Näyttelyssä voikin seurata jyvän matkaa pellolta pöytään.
Mielenkiintoista nähtävää riitti erilaisten työnäytösten parissa mm. paalin käärintänäytös uudella paalaaja-käärijä yhdistelmäkoneella. Metsäosastolla oli näytöksiä aina haketuksesta klapikoneen käyttöön. Näyttelyssä tehtiin myös taidetta, kun Risto Uitto taiteili tukista moottorisahalla siilejä ja oravia.

Sadonkorjuun herkkuja
Sadonkorjuuajan tapahtumassa oli luonnollisesti myös runsaasti herkkuja. Sadonkorjuutorista voi ostaa kotiin juureksia, hilloja ja leivonnaisia. Ulkona maistuivat muurinpohjalätyt, makkara ja soppatykissä keitetty lihasoppa.

Sian kanssa kotiin
Tapahtuma huipentui huutokauppaan, jossa kaupattiin mm. moottorisahanäytösten eläinpatsaat, polkutraktoreita ja eläinosaston possut ja broilerit. Järjestäjien huoli siitä, että eläimet jäisivät myymättä oli turha. Putte, Nasu ja Monsteri-broilerit löysivät kaikki uudet kodit.

Rikasta elämää
Kaikki sivukylät ja niiden koulut eivät siis ole kuolemaisillaan. Kaikkiaan tapahtuman järjestelyissä oli mukana noin 70 talkootyöläistä. Kyseessä oli nimenomaan lasten tapahtuma myös siinä suhteessa, että lapset ja nuoret antoivat oman vahvan panoksensa tapahtuman kaikissa vaiheissa, aina valmisteluista toteutukseen ja loppusiivoukseen asti. Tapahtumalle asetetut tavoitteet toteutuivat, mutta se antoi samalla järjestäjille kaikessa yhteisöllisyydessään jotain mittaamattoman arvokasta. Tapahtuman paisuessa yhä suuremmaksi kylästä löytyi vahva yhdessä tekemisen meininki, laaja-alaista osaamista ja mittava verkosto.

Koulut ovat merkittävä osa kaiken ikäisten kyläläisten elämää kerhojen ja iltatoiminnan kautta sekä erilaisten tilaisuuksien sydämenä. Pernaan koulu on tästä erinomainen esimerkki. Koulun toiminnan monimuotoisuutta voidaan merkittävästi tukea ja edistää aktiivisella ja elävällä kyläyhteisön toiminnalla. Sanonta ”Elävä koulu – elävä kylä” toimii molempiin suuntiin.